Carbon-steel pans - FAQ

Hiiliteräspannut: usein kysyttyä

Hiiliteräspannut

Hiiliteräksestä valmistetut paistinpannut ovat kestäviä, sietävät korkeaa lämpötilaa ja jakavat lämmön tasaisesti koko paistoalueelle. Hiiliteräs kuumenee nopeasti toisin kuin valurauta, joka lämpenee hitaasti. Tämän takia hiiliteräs on suosittu varsinkin ravintoloiden keittiöissä.

  • Hiiliteräspannut ovat olleet suosittuja Ranskassa jo kauan. De Buyerin tehdas on valmistanut niitä jo vuodesta 1830. Suomessa perinteet ovat toiset. Isoäitimme ovat tottuneet käyttämään kotimaisia valurautaisia pannuja, joita valmistivat Porin Valu, Rosenlew ja Hackman. Hiiliteräs on rautaa, jossa on raudan lisäksi pieni määrä hiiltä. Se on valurautaa paljon kevyempää, vaatii käyttäjältä vähemmän käsivoimia ja säästää näin kokin ranteita.
  • Hiiliteräspannuja on helppo käyttää ja hoitaa. Pannuja ei kuitenkaan voi laittaa astianpesukoneeseen eikä jättää likoamaan, vaan ne pestään kuumalla vedellä ilman pesuainetta ja kuivataan käytön jälkeen esim. talouspaperilla.
  • Uuden pannun pintaa on hyvä öljytä kevyesti, jottei se ruostu. Ruostuminenkaan ei ole ongelma, sillä ruosteen voi aina hangata pois, kuivata pannun, öljytä ja pannu on jälleen käyttövalmis.

Hiiliteräksen kuuluu tummmua käytössä. Mitä enemmän paistinpannua käyttää, sen paremmaksi se muuttuu. Jo muutaman käyttökerran jälkeen paistinpannun pinnasta alkaa tulla ”tefloninen”, eikä paistettaessa tarvita paljoa rasvaa tai öljyä.

Materiaalina hiiliteräs ei sovi haudutukseen tai tomaatti- ja kermakastikkeiden valmistukseen. Raaka-aineet, jotka sisältävät luonnollisia happoja, kuten sitruuna ja viini, voivat aiheuttaa vaaleita täpliä. Ne eivät vahingoita pannua ja täplät katoavat käytössä.

 

USEIN KYSYTTYÄ

Mikä ero on Carbone Plus ja Mineral B -sarjoilla?

  • Carbone Plus on De Buyerin alkuperäinen sarja. Sen pinnassa sallitaan pieniä naarmuja ja jälkiä enemmän, koska ammattilaiset tietävät, etteivät ne vaikuta paistamiseen mitenkään. Tuotteet myydään pääosin ravintoloille.
  • Mineral B on muuten sama tuote, mutta se käsitellään tehtaalla mehiläisvahalla, joka suojaa sitä kosteudelta kuljetuksen ja varastoinnin ajan.

Teräs- vai rautakahva?

  • Carbone Plus -sarja 5130 ja Mineral B PRO -sarjoilla on teräskahvat, jotka eivät kuumene käytössä ja jotka voi laittaa uuniin. Muiden sarjojen kahvat kestävät uunin 200°C lämpötilaa 10 minuuttia (tehdastakuu). Puukahvaista Mineral B Bois -tuotetta lukuun ottamatta kaikki pannut voi laittaa uuniin mietoon lämpötilaan ruuan lämpimänä pitämiseksi.

Sopiiko induktiolle?

  • Kyllä, hiiliteräs on yksi magneettisimmista materiaaleista ja toimii erittäin hyvä induktiolla.
  • Induktiolla on hyvä muistaa, että ei käytä korkeinta lämpötilaa (booster), koska materiaali lämpiää erittäin nopeasti.

Paistinpannu pesu?

  • Kuumalla vedellä, mielellään ilman pesuainetta. Kuivaus on parasta tehdä heti pesun jälkeen, jottei pannu ruostu. Varsinkin uusi pannu kannattaa pesun jälkeen öljytä kevyesti.
  • Hiiliteräs on huokoinen materiaali, jota ei voi laittaa astianpesukoneeseen.
  • Kaikkein helpointa on pestä pannu, kun se on vielä kuuma. Tällöin se puhdistuu helposti ja kuivuu itsestään.

Rasvapoltto?

  • Katso erillinen ohje "Hiiliteräspannun käyttö ja rasvanpoltto". On tärkeä muistaa, että vaikka rasvanpoltto on hyvä tehdä, pannu saa sen erinomaisen, mustan, luonnollisen, tarttumattoman pinnoitteensa vasta käytössä. Mitä enemmän paistinpannua käyttää, sitä paremmaksi se muuttuu.

Voinko pilata pannun?

  • Hiiliteräspannu on ikuinen ja voi aina korjata. Jos tulee kuperaksi se voi korjata vasaraniskulla; jos ruostuu voi putsata karhunkielillä, teräsvillalla tai vaikka hiomapaperilla.

Uudessa paistinpannussa on naarmuja. Voinko käyttää pannua?

  • Kyllä, hiiliteräs on pehmeä materiaali, jossa on voi olla pieniä naarmuja. Ne eivät haittaa käyttöä ja katoavat itsestään, kun pannun oma patina muodostuu.

Voinko käyttää teräksisiä työvälineitä?

  • Kyllä. Naarmut eivät haittaa käyttöä.

Sopiiko avotulelle?

  • Kyllä, hiiliteräspannua voi käyttää kaikilla lämmönlähteillä.

Kaikki tuotteet tarttuvat pannuun kiinni! Miksi?

  • Pannu on liian kylmä. Pannu tulee lämmittää hyvin paistorasvan kera (voita, öljyä, ankan- tai sianrasvaa) ennen ruoka-aineiden lisäämistä.

Paistinpannuni on ruostunut, onko pannu pilalla?

  • Ei hätää, pannun voi pelastaa paistamalla siinä suolaa ja hiomalla pannun hiomapaperilla, jonka jälkeen tehdään uudestaan rasvapoltto.